Mentol nedir? Nasıl elde edilir?

mentol nedir

Ferahlık verici etkisi nedeniyle kullanılan mentol, nane bitkisinin yapraklarından elde edilir. C10H20O olarak adlandırılan bileşik yapısına sahip olan bu molekül her ne kadar yağ olarak algılansa da oda sıcaklığında katı halde bulunan bir kristaldir.

Faydaları antik çağlardan beri bilinmekte ve birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Şekerden sakıza, peçetelerden, aromasının kullanıldığı içeceklere kadar farklı kullanım alanları bulunur. Kısmen tedavi edici özelliğe sahip olan mentol; hafif boğaz ağrıları ve ağızda olan tahrişler için yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır.

Hem alternatif tıpta hem de medikal ve klinik tedavilerde kullanılan mentol iyileştirici etkileri ile bilinmektedir. Solunum yollarında oluşan rahatsızlıklar nedeniyle oluşan rahatsızlıklar, kas ağrıları ve eklem ağrılarında mentollü kremler etkileri ile öne çıkmaktadır.

Mentol Nasıl Elde Edilir?

Mentolün nasıl elde edildiği sıklıkla merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu ürün yabani nane ve nane yapraklarından elde edilir. Nane bitkisinden elde edilen yağ, buhar damıtma yöntemi ile ayrıştırılarak elde edilmektedir. Buhar ayrıştırma ile elde edilen mentol büyük kalıplara dökülür ve dondurulur. İçinde mentol olan kalıplar 20 gün donmuş olarak bekledikten sonra kırılır ve mentol kristalleri elde edilir.

mentol kullanım alanları

Kullanım Alanları Nelerdir?

Mentol kullanım alanları oldukça geniştir ve birçok sektörde önemli bir yere sahiptir. Sakızlar, öksürük şurupları, şekerler, kremler, kozmetik ürünleri, ağız sağlığı ve ağız temizliği ürünleri, temizlik malzemeleri mentolün yaygın olarak kullanıldığı ürünlerdir.

Soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkların tedavilerinde nane bitkisinden elde edilen molekülün kullanımı yaygındır. Genellikle şurupların ve pastillerin içerisinde de ferahlık verici etkisi nedeniyle aroma olarak da kullanılmaktadır. Yüzyıllardır geleneksel tıpta önemli bir yere sahip olan mentol kristalleri özellikle baş ağılarının tedavi edilmesinde, ishal ve bulantı gibi rahatsızlıklarda etkin olarak kullanılmıştır.

Kas ağrıları tedavilerinde kullanılan kremlerin çoğunluğunda bu molekül kullanılmaktadır. Eklem ağrılarında ve burkulma nedenli şikayetlerin tedavilerinde, sporcu yaralanmalarının tedavilerinde kullanılan kremlerinin formüllerinde bu molekül sıklıkla yer alır.

Mentolün faydaları nelerdir?

Mentolün faydaları özellikle kozmetik alanında sıklıkla tercih edilmesini sağlamaktadır. Yakıcı his oluşturarak oluşan ısı etkisi ile aktifleşen merhemlerde bu etkiyi sağlayan ana madde olarak kullanılmaktadır. Soğutucu ve rahatlatıcı etkisi ile kremlerde kullanılan mentol içeren kremler ağrıyı ciddi oranda azaltmaktadır.

Saç sağlığı ve bakım ürünlerinde kullanılan bu ürün saç derisindeki yağ üretimini dengeler ve saçın parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. Kozmetik ürünlerinde de sıklıklı kullanılır çünkü ciltte tahriş, kaşıntı ve yanma gibi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir. Koyu renk lekelerin görünümünde azalma sağlayan ürünlerin hemen hepsinin içeriğinde mentol kristalleri bulunmaktadır.

Özellikle astım tedavilerinde etkin rolü olan ürün solunum yollarını rahatlatarak nefes almayı kolaylaştırır. Burun tıkanıklıklarının giderilmesinde etkilidir ve öksürük krizlerini de engellemektedir.

Bu yazıyı faydalı bulduysanız size önereceğimiz Silimarin nedir, ne işe yarar?  içeriğimizi de çok beğeneceğinizi ve mutlaka okumanız gerektiğini düşünüyoruz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap

close

Subscribe